CONTROLLING YOUR GRILL TEMPERATURE
Achieving a consistent temperature as high as 750°+F or as low as 225°F (399°C or as low as 107°C) is easy on your Caliber Therma-Shell Pro™ Grill. In fact, you can maintain low temperatures for up to 12 hours without adding any additional char-coal.
CONTROLLING THE TEMPERATURE
1. Close the dome and fully open the top vent.
2. When you are 25°F from your target temperature, close the top vent down to about 1/4 open.
3. Wait one minute and close or open the top vent to lower or increase the temperature. A 1/4” can change the temperature by as much as
25°F.
Temperature Tip:
Use all fresh charcoal for high temperature searing.
ACHIEVING LOW TEMPERATURES
1. For “low and slow” temperatures like 225°F (107°C), start with a very small fire in one area of the charcoal. Our preferred method for low-slow grilling/smoking includes using the Blaze Basket™ option placed in the rear of the grill firebox as shown.
2. Close the dome and allow the temperature to come up slowly with the from air intake open and the top vent open 1/2” and the top air
mixing vent at full open as shown.
3. This method may take 30-45 minutes to reach your target temperature, but it will ensure a long and slow cooking period.
Low Temperature Tip:
It is easy to raise the temperature, but very difficult to lower the temperature if you go over your target temperature.
TEMPERATUUR WIJZER

Er zijn echter een paar landen waar men graden Fahrenheit (°F) als eenheid gebruikt, waaronder de Verenig-de Staten. Vermenigvuldig de getoonde graden Fahrenheit (°F) x 10. Voorbeeld als de temperatuur wijzer op 25 staat, vermenigvuldig deze met 10, de uitkomst is 250 (°F). omgerekend is dat 121 graden Celsius (°C).
Print onderstaande omrekentabel voor Fahrenheit naar Celsius uit en plakt ‘m in je BBQ kookschrift, of down-load het pdf bestand op uw smartphone!
Het gepatenteerde Flue-Way systeem van de Caliber Therma-Shell™ - zorgt voor een precieze afstelling van de in en- uitstromende luchtstroom in de Kamado Grill (oven) (holte) en is daarom zeer nuttig om de grill op de juiste temperatuur te brengen en te houden voor Low and Slow roken en bakken.
Het unieke Top & Bottom ventilatie systeem geeft u nauwkeurige controle over de uitstromende luchtstroom van rook en warmte die aan de bovenzijde via de ventilatieschijf op het rookkanaal verdwijnt. Beide zijn ont-worpen om eenvoudig in te stellen voor de verschillende temperatuur mogelijkheden. Door het gebruik van de Caliber Therma-Shell Pro Grill temperatuur handleiding, laten wij u zien hoe eenvoudig de instelling van de Top & Bottom ventilatie voor uw favoriete culinaire opstelling is. Of het nu 400ºF voor het bakken van uw favoriete appeltaart is, of 225ºF voor een heerlijk, zachte St Louis Pecan of een gerookte Rib-Eye recept, met Top & Bottom ventilatie kunt U de Caliber Pro™ Kamado Grill en Smoker monitoren totdat uw gewenste tem-peratuur bereikt is.
Vleessoort
Rare
Med-Rare
Medium
Med-Well
Rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees
49°C
120°F
51°C - 54°C
125°F - 130°F
57°C
135°F
63°C
145°F
Rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees gemalen
NO
NO
63°C
145°F
68°C
155°F
Gevogelte
koken of roken, roosteren of grillen / temperatuur
(Geheel of gedeeltelijk, Kip, Eend of Kalkoen e.t.c.)
Varkensvlees
Varkensvlees gemalen
Beenham, vers
51°C
125°F
NO
54°C
130°F
NO
60°C
140°F
60°C
140°F
66°C
150°F
65°C
150°F
koken, roken of roosteren / temperatuur
Well-Done
68°C
155°F
71°C
160°F
71°C
160°F
68°C
155°F
71°C
160°F
60°C
140°F
Beenham, voorgekookt
koken, roken of roosteren / temperatuur
57°C
135°F
Varkensschouder
(Aka, Pork, Butt, Boston Butt)
Vis en Zeevruchten
(Tonijn, Mahi en Snapper e.t.c.)
koken en roken / temperatuur
94°C
200°F
koken of roken, roosteren of grillen / temperaturen
55°C
130°F
Grill temperatuur bereik:
Roken
107°C - 135°C
225°F - 275°F
Bakken
135°C - 204°C
275°F - 400°F
Braden
135°C - 204°C
275°F - 400°F
Grillen
176°C - 260°C
350°F - 500°F
Dichtschroeien
260°C +
500°F +
SETUP YOUR CALIBER PRO KAMADO GRILL
Low and Slow smoking can be achieved with the Caliber Therma-Shell Pro™ following the steps provided.
COOKING TIP:
Although the temperature shown on the grill lid is designed for general grilling, we recommend the use of a quality digital thermometer to most accurately monitor the cavity temperature during a slow smoke process.