Meer over het merk KikuichI

Kikuichi-Kurouchi-set4-1200x800.jpg

De geschiedenis van Kikuichi

Wanneer je de eigenaar bent van een Kikuichi, dan heb je een stukje Japanse geschiedenis in huis. Het merk Kikuichi heeft een lange en in-drukwekkende historiek. Hoewel ze al meer dan honderd jaar superieure messen produceren, ligt de oorsprong van het bedrijf nog verder terug in de tijd.

 

In het jaar 1267 gaf keizer Gotoba de familievoorvader van Kikuichi, Shiro Kanenaga, de toestemming om één van zijn zwaardsmids te wor-den. Gedurende de volgende honderden jaren vervaardigde de familie samurai zwaarden die het chrysanthemumsym-bool van de keizer kiku-no-mon dragen als een teken van superieure kwaliteit en excellentie. Op de dag van vandaag worden de originele zwaarden van Shiro Kanenaga beschouwd als nationale schatten in Japan en worden ze tentoongesteld in het Seikado Museum in Tokio.

 

Toen de Meiji-revolutie in 1868 een einde maakte aan het samurai tijdperk, vond het bedrijf zichzelf opnieuw uit als maker van messen en scharen. De erfenis van Shiro Kanenaga zit vertegenwoordigd in de volledige naam van het bedrijf: “Kikuichi-Monjyu-Shiro-Kanenaga”. Ki-kuichi betekent eerste chrysant en Monju de Boeddha die Shiro Kanenaga aanbad in zijn geboorteplaats Nara.Kikuichi maakt hoogwaardige handgemaakte producten die in tegenstelling tot gewone roestvrijstalen messen en scharen hun scherpte gemakkelijk behouden. Aan één mes werken minstens vier meester ambachtslieden elk met hun eigen specialiteit, waaronder het smeden en scherpen van het lemmet.

Nickel Warikomi Damascus serie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nickel Warikomi Damascus serie (NWD) is uitgerust met een dun lemmet en is uitzonderlijk licht in gewicht. Dit maakt het enorm vlot en behendig bij het gebruik. Het lemmet bestaat uit 45 lagen staal met een prachtig Damascus patroon.

De Kurouchi serie

Dit is de Kurouchi carbon clad serie. Kuro betekent zwart en verwijst naar de donkere coating op het mes. Deze afwerking ontstaat bij het snel afkoelen in olie of water, nadien wordt enkel de snede terug glad gepolijst. De kurouchi is een stevig mes dat wat zwaarder in de hand ligt. Met een hardheid van HRC62 blijft de snede lang scherp.  De Kurouchi afwerking in combinatie met het walnoothouten handvat geeft dit mes een unieke uitstraling en maakt het een blikvanger in jouw keuken. Let wel deze serie is vervaardigd uit koolstofstaal. Indien het lem-met lang nat blijft, bestaat de kans op roesten.

Gyuto-Kikuichi-nwd-210mm-600x400.jpg
Chef-and-knife-deel-2-4-600x400.jpg